Hihetetlen tévedések: a történelem legnagyobb tévedései


Nem mindig könnyű megjósolni, hogy mi lesz a következő nagy durranás. Különösen aktuális ez most, amikor mindenki a negyedik ipari forradalomról beszél. Nehéz elhinni, de annak idején volt, aki hülyeségnek tartotta a telefont, a televíziót, az iPodot, a Google-t, vagy a Netflixet. A CB Insights összegyűjtötte a történelem legnagyobb tévedéseit a technológiai újításokról.

Aki szerint a Netflix nem versenytárs

 

Sem a RedBox, sem a Netflix nincs a radaron, mint versenytárs

– nyilatkozta a videókölcsönző Blockbuster vezérigazgatója még 2008-ban a Motley Foolnak. És végül igaza is lett, tényleg nem lett versenytársa a Netflixnek. A streaming videózás ugyanis úgy letarolta a piacot, hogy két évvel később a Blockbuster kénytelen volt csődöt jelenteni.

Hasonlóképpen vélekedett az NBCU egyik vezetője, Alan Wortzel is, aki azt gondolta, hogy hülyeség, hogy az olyan tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, majd leváltják a televíziós csatornákat. Ehhez képest most az NBC és a többi kábelszolgáltató azért küzd, hogy fennmaradjon a Netflix, a Hulu és társai mellett.

A történelem legnagyobb tévedései, amiket el sem hiszünk

Forrás: Shutterstock

De a televízióval szemben annak idején hasonlóképpen sok volt a kétség, a 20th Centurty Fox egyik alapítója nem jósolt túl nagy jövőt a készülékeknek annak idején. Daryl Zanuck azt mondta, hogy az emberek meg fogják unni, hogy egy dobozt nézzenek egész este. Ha úgy vesszük, akkor végülis igaza volt, mert már nem egy dobozt, hanem egy kicsi kijelzőt nézünk esténként.

Steve Ballmer szerint a Google nem is igazi cég

 

Ötszáz dollár? Ez a legdrágább telefon a világon. És az üzleti felhasználóknak nem is jó, mert nincs fizikai billentyűzete. Így pedig nem igazán használható e-mailezésre

– mondta Steve Ballmer az első iPhone-ról. A világ azonban nem így gondolta, ehhez pedig elég megnézni, hogy hány darab iPhone-t és hány darab Microsoft-okostelefont adnak el manapság.

A történelem legnagyobb tévedései, amiket el sem hiszünk

Az iPhone 7 Plus, forrás: Shutterstock

Nem csak az Apple-termékekkel kapcsolatban volt szkeptikus Steve Ballmer, de a Google-ről sem volt túl jó véleménnyel.

A Google nem is egy igazi vállalat. Csak egy kártyavár.

Lehet, de akkor egy nagyon sokat érő kártyavár: anyavállalata, az Alphabet piaci kapitalizációja jelenleg 660 milliárd dollár, 100 milliárd dollárral több, mint a Microsofté.

A Nintendo a mobiljátékokról

 

A mobil játékok teljesen használhatatlanok fogyasztói szemmel

– mondta a Nintendo észak-amerikai vezetője 2011-ben. Ezt valószínűleg már meggondolta, amióta 65 millió havonta aktív felhasználója lett a Pokemon Go játéknak.

A történelem legnagyobb tévedései, amiket el sem hiszünk

Forrás: Shutterstock

 

Kinek kellenének a számítógépek?

 

Szerintem legfeljebb öt számítógép eladására van piac a világon

– mondta Thomas Watson, az IBM elnöke 1943-ban. Végülis igaza lett, hiszen az IBM nem is adott el sokkal több személyi számítógépet azóta.

A történelem legnagyobb tévedései, amiket el sem hiszünk

Forrás: AFP / fotós: Franck Fife

Nem az IBM-vezér volt az egyetlen hitetlenkedő a személyi számítógépeket illetően. Ken Olsen, a Digital Equipment alapítója 1977-ben, egy évvel azután, hogy az Apple bemutatta első számítógépét, azt nyilatkozta, hogy

Nem tudok elképzelni olyan okot, hogy az emberek számítógépet tartsanak az otthonukban.

Nem lett igaza végül.

A Motorola az iPodról

Egy 2006-os konferencián beszélt a Motorola akkori elnöke, Ed Zander, akit a jelenlévők megkérdeztek arról is, hogy mit gondol az Apple hordozható zenelejátszójáról, az iPod Nanoról. Miután a Motorolának volt versengő terméke, ezért természetesen nem volt túl jó véleménnyel az Apple kütyüjéről:

Mi a francért jó a Nano? Ki hallgat meg ezer zeneszámot?

(A Motorola ROKR tárhelye 100 számra volt akkor elegendő.) Később természetesen azt mondta a cég, hogy Zander csak viccelt.

A történelem legnagyobb tévedései, amiket el sem hiszünk

Forrás: Shutterstock

 

Az önvezető Jaguarok

A Jaguar kutatás-fejlesztési részlegének vezetője, Wolfgang Epple 2015-ban azt mondta, hogy nem akarnak olyan robotot építeni, ami teherszállítást végez A pontból B pontba. Ehhez képest azóta 25 millió dollárt tettek a Lyft nevű cégbe, hogy felzárkózzanak az önvezető autózással a versenytársakhoz.

Volt, aki a telefonban sem hitt

Alexander Graham Bell 1876-os találmányát a Western Union elnöke, William Orlon elektromos játéknak nevezte.

A történelem legnagyobb tévedései, amiket el sem hiszünk

Forrás: Shutterstock

Forrás: Business Insider 

Hihetetlen tévedések: a történelem legnagyobb tévedései” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s