Hírlevél 2009. november 10.


Ötezer éve keverték a világ első koktélját

hírlevél_091110_01A világ legelső koktélpartiját ötezer éve tarthatták Mezopotámiában – állítják amerikai kutatók. A Pennsylvaniai Egyetem szakemberei Patrick McGregor professzorral az élen a keleti és nyugati szőlészet-borászat kialakulását vették górcső alá.

A részletekért kattints IDE!

A Siemens készítette az első villamost Budapesten

hírlevél_091110_021887. november 28-án délután fél háromkor indult útjára az első budapesti villamos a Nyugati pályaudvar és a Király utca között.

A részletekért kattints IDE!

Konzerv, bagett, kávézók, avagy mit köszönhet Magyarország Napóleonnak?

hírlevél_091110_03A konzerv, a bagett és a kávéházak, vendéglők divatja – mindezeket a napóleoni háborúknak és az azt megelőző francia forradalomnak köszönhetjük. Sok más mellett ez is kiderül egy kiállításon, amelyet a komáromi Monostori erődben rendeztek.

A részletekért kattints IDE!

A méregkeverés története a kezdetektől napjainkig

hírlevél_091110_04A méregkeverők ténykedése az a területe a kriminalisztikának, amelyen a tudomány legfényesebb diadalait ünnepelhette, egyszersmind legsúlyosabb vereségeit szenvedte el.

A részletekért kattints IDE!

125 éves a Keleti pályaudvar

hírlevél_091110_05Százhuszonöt éve, 1884. augusztus 16-án adták át a Keleti pályaudvart, amely ma is szilárdan áll a cédrusfa cölöpökön. Korabeli képeslapok, fényképek és tervrajzok láthatók egyebek mellett a 125 éves a Budapest-Keleti pályaudvar című, az épület Lotz-termében látható kiállításon; a tárlat megnyitását megelőzően emléktáblát avattak a pályaudvar falán.

A részletekért kattints IDE!

Ókori világ egy családi ház alatt (a cikkben videó is vanhírlevél_091110_06!)

I.sz. 370 táján, Valentinianus császár utasítására, kikötőerődnek készült az a római létesítmény, amelynek maradványai 2002-ben kerültek elő Dunakeszin. A ma is működő rév közelében, egy magántelken építkező tulajdonos bukkant rá az évezredes nyomokra, amelyeket közel 7 éve Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze kutat. Hirschberg Attila, tulajdonos és a múzeum együttműködésének köszönhetően néhány hete egy kiállítás keretében már a nagyközönség is megismerheti a családi házban rejtőző ókori világot.

A részletekért kattints IDE!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s