Az űrkorszak vége: a nagy visszaszámlálás


Ebben a cikkben helyszíni tudósítástközlünk az Atlantis űrsikló utolsó útjáról, amely az amerikai űrprogram utolsó projektjét zárta le. A teljes tudósítás újraolvasható a Végső Visszaszámlálás blogon, a készítőkkel pedig interjút olvashattok Völgyi Attila fotósblogján.

A teljes Végső Visszaszámlálás galériákra bontott képanyagát megtaláljátok a képgyűjtő oldalon, mi pedig a fotók krémjéből NAGYKÉPES válogatást készítettünk.

Az egyes fotókat az Indafotóra átkattintva kedvencelhetitek/lájkolhatjátok, kommentelhetitek itt a blogbejegyzésben pedig a J/K billentyűkkel lapozhatjátok őket. Jó böngészgetést!

2011. július 7. Karnyújtásnyira az Atlantistól. Az űrsikló teljesen felkészítve várja a másnapi startot. Az előtérben az a kavicságy – illetve annak bal fele – látható, amin a lánctalpas szállítógép (crawler transport) az indítóállásra viszi a VAB-ban (Vehicle Assembly Building) mobil platformra állított űrhajót

Ekkor még nem lehetett tudni, hogy másnapra szerencsésen megfordul-e az időjárás és megtörténik-e a start.

2011. július 7. csütörtök este. Az Atlantis hátsó traktusa, a jól ismert NASA-logóval.

Az Atlantis alkonyi fényben.

Az Atlantis orr része a pilótafülkével, amibe négy űrhajós – Chris Ferguson parancsnok, Doug Hurley pilóta, Sandy Magnus és Rex Walheim küldetésspecialista – szállt be utoljára másnap reggel.

2011. július 7. Késő esti fényárban a 39A indítóállás.

2011. július 8., péntek. A start napja. A Kennedy Űrközpontba vezető úton tábla mutatja, hogy a tervek szerint mikor indul utolsó útjára az Atlantis. A háttérben a VAB.

2011. július 8. Reggel még mindig nem lehetett biztosra menni, hogy miképp alakul a start. A szél fújt, az eget felhők borították, bár az esőfelhőknek, viharzónának már nyoma sem volt.

Délelőttre nagyjából kitisztult az idő, a visszaszámlálás különösebb fennakadás nélkül folyt.

2011. július 8. 11 óra 29 perc. “Amerika még utoljára a mennyekbe megy” (Barack Obama, az USA elnöke)

Az Atlantis a hangsebesség többszörösével haladva eltűnik a vékony felhők között.

2011. július 11., hétfő. Sajtótájékoztató (mission briefing) a NASA houstoni központjában, a Johnson Űrközpontban. LeRoy Cain, az űrsiklóprogram helyettes igazgatója (a pult mögött jobbra) hivatalosan is megerősíti, hogy egy nappal meghosszabbítják a küldetést.

A Küldetésirányító Központ (Mission Control Center) a houstoni Johnson Űrközpontban (Johnson Space Center – JSC).

Texas, Houston, Johnson Űrközpont. Életnagyságú, szárnyak nélküli űrsiklómodell, a Full Fuselage Trainer (FFT) az Űrjárműmodellek Épületében (Space Vehicle Mockup Facility – SVMF).

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) néhány modulja az Űrjárműmodellek Épületében. (Houston, JSC)

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) néhány modulja a Semleges Felhajtóerő Laboratórium (Neutral Buoyancy Laboratoryban – NBL) gigantikus medencéjében. (Houston, JSC)

Bár a vízben a súlytalanságra készülő űrhajós nagyon is érzi a súlyát a kiképzés alatt, a víz ellenállása pedig akadályozza a mozgását, így búvároknak kell egyik helyről a másikra úsztatniuk, mégis az óriásmedence a legjobb módszer az űrséták szimulálására.

A houstoni Christopher C. Kraft Jr. Küldetésirányító Központ. Itt található nemcsak a jelenlegi, de a régi, a holdraszállásokat irányító központ is.

Az Apollo Mission Control Center konzoljai és székei. 1969 júliusában innen irányították a Holdra embert vivő Apollo-11 küldetését.

Űrrelikviák: egy Hasselblad középformátumú fényképezőgép és egy űrhajóskesztyű a JSC látogatóközpontjában.

Egy kisfiú épp űrsiklóval landol a Johnson Űrközpont látogatóközpontjában.

Űrsétát idéző bábu lóg a látogatók feje fölött a JSC látogatóközpontjában.

Vörös és sárga checklist az Űrsiklóküldetés Szimulátorban (Shuttle Mission Simulator), azaz az űrsiklók élethűen műszerezett, belső arányaiban teljesen megegyező modelljében. (JSC, Houston).

Újra a floridai Kennedy Űrközpontban, pár nappal a landolás előtt. A július 8-án zsúfolásig megtelt parkoló üres, a háttérben a VAB áll a tűző napsütésben.

A Vehicle Assembly Building (VAB) belmagassága lenyűgöző: körülbelül 160 méter. Itt állították függőlegesbe és szerelték össze az űrsiklókat, a külső üzemanyagtartályt és a gyorsítórakétákat.

Űrsikló ravatalon. Szívszorító látvány tárult elénk a VAB egyik oldalhajójában: a Discoveryt épp szedik szét, hogy aztán a Smithsonian Múzeumban kiállítsák.

1:1 arányú űrsiklómakett a KSC látogatóközpontjában.

Az amerikai űrsiklóprogram 30 évét ünneplő molinó a KSC Visitor Complex-ben.

2011. július 21., csütörtök hajnal, az utolsó űrsiklólandolás napja.

2011. július 21. 05:57. Simán landolt az Atlantis a Kennedy Űrközpont leszállópályáján. Valószínűleg ez az egyik legrosszabb felvétel, ami űrsiklólandolásról valaha készült. Kicsit életlen a kép, kicsit rossz szögből készült, de a lényeg rajta van.

Temetési menet. 2011. július 21-én délelőtt elvontatták az Atlantist a leszállópályáról az űrsiklószerelő hangárig (az esemény hivatalos neve angolul: towing).

A towing egyik meghatározó pillanata, amit valószínűleg minden jelenlévő fotós megörökített: a bekötőút melletti csatorna vizében tükröződő űrsikló.

Wheels stop. Az Atlantis orrfutója az Orbiter Processing Facility hangárja előtt. Érdemes megfigyelni a hőpajzs csempéit.

A név.

Valaki fényképez.

Charles Bolden volt űrhajós, a NASA igazgatója beszéde után utat kér a sikeres landolást ünneplő NASA-dolgozók és újságírók gyűrűjében.

Az Atlantis űrhajósai – balról jobbra: Rex Walheim, Sandy Magnus, Chris Ferguson és Doug Hurley – köszönetet mondanak a NASA dolgozóinak. Walheim utolsó pillantást vet az utolsó űrsiklóra, amely embert vitt Cape Canaveralból az űrbe. Ezzel véget ért az űrkorszak első része…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s