A kislány, akinek megköszönték egy kétezer éves múzeumi váza eltörését


Egy múzeumlátogató kislány Jeruzsálemben eltört egy kétezer éves műkincset – majd köszönetet kapott érte. A múzeum egyik dolgozója szerint egy tömeges szünidei családi látogatáson a kislány a vitrinhez tapadt, talán meg is rázhatta azt, mire a váza leesett állványáról és a régi ragasztás mentén kettétört.

Az eltört váza ismét a régi

Az eltört váza ismét a régi
A családjával a jeruzsálemi Izrael Múzeumba látogató kislány véletlenül eltört egy ókori üvegvázát, de még meg is köszönték neki, mert helyreállítva jobb lett, mint a baleset előtt. A Háárec című izraeli lap szerdai száma szerint néhány nap múltán, kedden már ismét kiállították az értékes tárgyat, az ősi egyiptomi, főníciai, római és bizánci műkincsekből álló New York-i Robert és Renee Belfer- gyűjtemény egyik darabját.
A múzeum fél éve több tucat különleges ókori és középkori műtárgyat kapott az egykori birodalmak kiváltságosainak fényűző luxustárgyait bemutató időszakos kiállításra a világhírű New York-i műgyűjtőktől, ebből az alkalomból került a múzeum vitrinébe az értékes üvegváza. A műtárgyat mintegy kétezer éve, a római korban készítették, és talpazatánál egy régen kijavított törés nyomai voltak, amelyeket ma már kevésbé lehet látni a minapi restaurálást követően.
A múzeum egyik dolgozója szerint egy tömeges szünidei családi látogatáson a kislány a vitrinhez tapadt, talán meg is rázhatta azt, mire a váza leesett állványáról és a régi ragasztás mentén kettétört. A múzeum restaurátorai vették kezelésbe a kincset, és tüntették el ügyesen a régi törés helyét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s