Egyedülálló ókori ezüstövre bukkantak Pozsonyban


Az időszámításunk szerinti 2-4. századból származó színezüst övre bukkantak régészek Pozsony Oroszvár (Rusovce) városrészében. A történelmileg felbecsülhetetlen értékű derékszíjat csatornaépítési munkálatok helyszínén találták.

Egyéb római kori ásatások:

Egyedülálló ókori ezüstövre bukkantak Pozsonyban

“Ez egy teljesen egyedülálló lelet. Úgy véljük, hogy az öv hajdanán egy hölgyé lehetett, és mivel a kidolgozottsága hatalmas szakértelemre vall, ezért az ominózus hölgy feltehetőleg magas társadalmi osztályba tartozott” – mondta Frantisek Zak Matyasowszky, a szlovák régészeti hivatal főigazgatója.

A régészek két értékes gyűrűt is találtak. “Az egyik bronzból készült és valószínűleg egy nőé volt, a másikat egy gyermek számára készíthették. Utóbbinak van egy apró fehér lemez a közepén, rajta egy gladiátor vagy harcos ábrájával” – mondta Matyasowszky, hozzátéve, hogy az ékszerek egykori gazdái ugyancsak tehetős emberek lehettek.

A szakemberek összesen 245 leletet, többségében ékszereket, érméket és ruhakapcsokat találtak az Oroszvár egyik utcáján folyó munkálatok során.Az ásatás 2014 szeptemberében kezdődött, párhuzamosan a csatornaépítési munkálatokkal. Februárban a Pozsonyi Vízművek (BVS) – anyagi okokra hivatkozva – leállítatta az építési munkálatokat. A projekt azóta ismét zöld utat kapott és a tervek szerint a jövő héten folytatódik az építkezés.

A mai Oroszvár területén feküdt a 2. században a Gerulata nevű római katonai tábor, amely a Római Birodalom Pannonia provinciájának része volt. A terület lakatlanná vált, amikor a római csapatokat kivonták Pannóniából a 4. században.

 

Egyedülálló ókori ezüstövre bukkantak Pozsonyban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s