200 éves csontvázakra bukkantak New Yorkban


Kétszáz éves koporsókra és emberi maradványokra bukkantak a New York-i Egyetem területének szívében végzett vízcsőcsere során. Régészek szerint a feltárt utcaszakasz alatt templom temetője lehetett egykor. 

New York-i maradványok

A 4,5X5,5 méteres kripták egyikét korábban nyilvánvalóan feldúlták: 9-12 ember koponyáját, csontjait találták meg egy sarokban. Egy másik kriptában több mint tucatnyi fakoporsó nyugszik. “Az ember sohasem tudhatja, mit talál a város utcái alatt” – mondta Alyssa Loorya, a régészeti és antropológiai kutatás vezetője, aki szerint a temetőről feltehetően megfeledkeztek. Az antropológus és archeológus szakemberek digitális kamerákkal készítenek felvételeket a koporsókról abban a reményben, hogy azonosítani tudják majd a holtakat.

Mivel a városban lehetőség szerint háborítatlanul hagyják a temetkezési helyeket, a vízvezetéknek is más utat ásnak inkább. Thomas Foley, a New York-i tervezési és építési hivatal illetékese szerint számolni lehet azzal, hogy további emberi maradványok és egykori tárgyak kerülhetnek elő a körzetben, ezért megvizsgálják, hogy merre terelhetnék a közművet.

Az építőmunkások kedden, másfél méterrel az utcaszint alatt ütköztek bele a kripták téglából készült tetejébe. Közvetlenül a sírok fölött futottak a közüzemi kábelek. A kriptákat feltehetően a 18. század végén vagy a 19. század elején építették, egy presbiteriánus templomhoz tartoztak. Loorya csapata egykori újsághíreket, halotti jelentéseket és templomi feljegyzéseket is felkutat, hogy azonosítani tudják a maradványokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s