1300 éves írás egy könyvben


Évszázadokon át rejtve volt az a középkorban keletkezett szöveg, amelyet egy könyv borítója alatt találtak. Holland kutatók röntgensugarakkal olvasták el a borító alá rejtett írást.

Az írást nem azért tették oda, mert el akarták rejteni. Egyszerűbb oka volt ennél, meg akarták erősíteni a borítót. A 15-18. században gyakran használtak ehhez régebbi könyvekből származó papírokat.

A könyvkötők gyakran középkori, kézzel írott könyveket vagdaltak szét, mert nem tartották már elég értékesnek ezeket a könyveket a nyomtatás feltalálása után. Kutatók szerint tömegével lehetnek ilyen rejtett iratok, szövegek nyomtatott könyvek borítója alatt.

leiden

Fotó: Erik Kwakkel / Leiden University

Az eddig talált szövegek többsége 14-15. századi. De a kutatók reménykednek abban, hogy korábbiakat is találnak, esetleg egy Biblia igazán korai kiadását. Ezeknek az írásoknak felbecsülhetetlen az értéke, többségüket egyáltalán nem ismerték korábban a történészek.

Ami izgalmassá teszi a kutatást, hogy minden nagyobb történeti könyvtárnak ezrével vannak olyan könyvei, amelyeket a 15-18. században kötöttek be. Óriási lehetőségek vannak tehát a kutatók előtt, még nagyon sok ismeretlen szöveget találhatnak a jövőben.

A mostani technikával úgy is el lehet olvasni a szövegeket, hogy nem szedik szét a könyvet. Találtak például egy 12. századi írást, amely a 8. században élt Szent Beda szerzetesmunkásságáról szól, a szerzetes eredeti írásainak kivonatával.

Forrás: http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/06/07/1300_eves_irast_talaltak_oreg_konyvekbe_ragasztva/

1300 éves írás egy könyvben” bejegyzéshez ozzászólás

    1. Hát, nem is könnyű… Én egyetemen olvastam különféle, több száz éves kézírásos leveleket, régi kódexeket, és nagyon nehéz olvasni, még felnőtt fejjel is. Ha gondolod, megpróbálhatjuk együtt megfejteni az írást.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s