A történelem legnagyobb árvize


Az elmúlt tízezer év egyik leghatalmasabb árvízének geológiai bizonyítékait találták meg kutatók Kínában – írja az MTI.

A Science folyóiratban közölt tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a hagyományok szerinti első kínai uralkodóház, a Hszia-dinasztia megalapításával összefüggő nagy árvíz legendájának valós alapjára bukkantak. Korábban nem volt tudományos bizonyítéka annak, hogy a gigászi vízözön valóban lezajlott.

Tényleg megtörténhetett a legendás kínai nagy árvíz

A legenda szerint a Hszia-dinasztia első királya és alapítója Jü volt, aki a Sárga-folyó megzabolázásával nyerte el a törzsek vezéreinek bizalmát, akik a szövetség élére választották. Uralkodása alatt felbomlott a kínai ősközösség, és helyét átvette a magántulajdonon alapuló, rabszolgatartó társadalom.

A kutatást vezető Csinglung Vu, a Nancsingi Egyetem munkatársa szerint mostanáig azonban egyetlen tudományos bizonyítékot sem találtak a történet alátámasztására, amiből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a Hszia-dinasztia legendáját csupán a későbbi történészek találták ki a trónutódlás jogosságának igazolására.

Halott gyerekek csontjait vizsgálták

A szakemberek mostani elmélete szerint nagyjából négyezer évvel ezelőtt egy földrengés okozta földcsuszamlás elzárta a Sárga-folyó útját a Tibeti-fennsík pereménél, ahol aztán 6-9 hónapig duzzadt a feltartóztatott vízrengeteg, mígnem végül túlcsordult a természetes gáton.

“A gát átszakadásakor nagyjából 11-16 köbkilométernyi víz zúdult ki nagyon rövid idő alatt és hatalmas árvizet okozott” – mondta Vu. A kutatók szerint másodpercenként 300-500 ezer köbméternyi víz vonulhatott le a folyón és a pusztítás akár a kétezer kilométerrel lejjebb fekvő területeket is elérhette. Ha igazuk van, az elmúlt tízezer évben ez volt az egyik legnagyobb árvíz a bolygón.

Az árvíz idejének pontos meghatározásához a kutatók radiokarbonos kormeghatározásnak vetették alá az árvizet kiváltó földrengésben meghalt gyerekek csontmaradványait, amelyeket egy közelben fekvő őskori településen tártak fel. A szakemberek szerint először találtak bizonyítékokat olyan árvízre, amely idejét és méretét tekintve is megfelel a legendás nagy árvíz jellemzőinek. Ha a nagy árvíz tényleg megtörtént, akkor az is lehet, hogy a Hszia-dinasztia is létezett, hiszen a kettő szorosan összefügg.

Forrás: http://index.hu/tudomany/tortenelem/#2016-08-04

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s