10 tény a híres Haribo gumimacikról


1. A gyümölcsös ízvilágukkal emberek millióit meghódító édesség ötlete a Bonnból származó id. Hans Riegel német cukrász agyából pattant ki, aki 1922-ben mutatta be találmányát a nagyközönségnek.

Gumimacik

2. A nyalánkság nevének első fele, a „gumi” a gumiarábikum nevéből származik, amelyegyes akácfajok természetes, gumiszerű váladéka. A cukorka egyik legfontosabb összetevőjét akkoriban még Arábia és Nyugat-Ázsia vadon élő fáiról gyűjtötték össze.

3. Riegel bölcsen gondolta úgy, hogy az édesség sokkal szerethetőbb és eladhatóbb lesz, ha táncoló medve alakúra formázza, ugyanis akkoriban Európában még mindig népszerűek voltak a már a középkorban is gyakori látványt nyújtó, betanított, táncoló medvék.

4. Riegel nem csupán a gumimacik, hanem az 1920-ban alapított Haribo gyár atyja is.

5. Maga a Haribo név valójában egy akroníma (betűszó), amely a feltaláló keresztnevének, vezetéknevének és a városának első két betűjéből származik: Hans Riegel Bonn.

6. A kezdetekkor a vállalatnak még csupán kettő alkalmazottja volt: Riegel és a felesége. Ám a gumicukor sikerességének köszönhetően 1930-ra már több mint 160-an dolgoztak nekik.

7. 1936 óta hagyomány, hogy október napjaiban a bonni főhadiszálláson a gyermekek által összegyűjtött (egyébként a gumicukrok alapanyagainak számító) gesztenyéket és makkokat édességre cserélik.

8. A második világháború hajnalán Riegel gyárában már több mint négyszázan dolgoztak, ám a harcok következtében e létszám jelentősen megcsappant. Mindez annak köszönhető, hogy a nyersanyagok hiánya miatt a termelés a töredékére esett vissza, ráadásul az üzlet motorjának számító (egyébként csupán 52 éves) Riegel is elhunyt 1945-ben.

9. Habár Európát már az 1920-as években meghódították a színes medvék, az tengerentúlon még évtizedeket kellett erre várni. Az Egyesült Államok boltjainak polcaira csupán 1982-ben kerültek fel, ám debütálásukat azonnali siker övezte. A Disney is kihasználta a kínálkozó alkalmat, és hamar megjelentette a Gumimacik című animációs rajzfilmsorozatát.

10. A Haribo adatai alapján manapság egy év alatt annyi gumimaci kerül ki a gyárból, hogy négyszer körbeérnék a Földet.

Forrás: mult-kor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s