Fél nap alatt bukott le a legbénább náci kém


1942. november 9-én átlagos öltözetű, harmincas évei végén járó úr érkezett egy Kanada keleti partjánál található kisvárosba, a Quebec járásbeli New Carlisle-ba. A Carlisle Hotelbe tért be, ahol William Branton néven mutatkozott be és rádiókkal kereskedő üzletembernek mondta magát. Reggelit és fürdőt kért, mielőtt továbbsietett volna úti célja, Toronto felé – aztán pár óra múlva bilincs csattant a csuklóján.

Sokan olvastak már a második világháború talán legsikeresebb kéméről, a sorsfordító eseményekhez hozzájáruló Juan Pujol Garciáról, aztán arról a hat náci spionról, akik emlékművet kaptak az USA-ban – most ismerkedjetek meg a Harmadik Birodalom legbénább ügynökével, akit teljesítménye alapján egy Austin Powers-folytatásból is kifütyülnének. Persze az sem zárható ki, hogy éppen a bénázás volt akciója célja, ez esetben viszont le a kalappal és az Abwehr-sapkával (német titkosszolgálat).

Az állítólagos William Branton valódi neve Werner von Janowski volt (fedőnevén Bobbi ügynök), és New Carlisle-ba érkezése napján, a hajnali órákban tette őt partra az U-518 német tengeralattjáró. Tiszti egyenruhában, Vaskereszttel a mellén lépett kanadai földre, majd civilbe öltözött, elásta az egyenruháját, és elsétált a kisvárosig. A helyiek hamar kiszúrták, hogy von Janowski nem az, akinek kiadja magát, mert

  • a hotelben olyan címletekkel akart fizetni, amiket utoljára az első világháború idején használtak,
  • azt mondta, a reggeli busszal érkezett – miközben az első New Carlisle-i busznak menetrend szerint csak három órával később kellett befutnia,
  • szokatlan akcentussal beszélt (mint azt az esetet részletesen leíró Cargo of Lies című könyv szerzőjének, Dean Beeby újságírónak elmesélték a helyiek),
  • idegen szabású ruhái voltak,
  • belga cigarettára gyújtott belga gyufával, amikor Belgium már évek óta náci megszállás alatt volt,
  • és elég büdös is volt – pont annyira, mint ha napokat töltött volna bezárva egy tengeralattjárón.
new-carlisle-canada-8

Mivel akkortájt New Carlisle lakói eléggé idegesek voltak, és tudták, hogy a partjaiknál német U-bootok cirkálnak, egyikük értesítette a hatóságot. Így amikor von Janowski helyet foglalt a vonaton, a rendőrség tagjai fogták közre. Könnyű dolguk volt, a kém rögtön feladta magát. Alig 12 óra telt el azóta, hogy kinyílt az U-518-as hajnali járat ajtaja.

Von Janowski rögtön felajánlotta, hogy kettős ügynök lesz, és segít Kanadának a németek elleni harcban. Kanada nemzeti rendőrsége, az RCMP elfogadta ezt, Bobbi új kódnevet kapott (a hangzatos Watchdogot), és kilenc hónapos együttműködés kezdődött, ami minden volt, csak gyümölcsöző nem. A lefülelt kém gyakorlatilag semmi használható információval nem szolgált, a kanadaiak az U-518-at sem tudták megtalálni az utasításai alapján. Beeby könyvében azt valószínűsíti, hogy Bobbi/Watchdog ügynök valójában kihasználta, hogy az RCMP tapasztalatlan ilyen helyzetben, és folyamatosan semmitmondó vagy félrevezető információkkal etette Kanadát, inkább elterelve a figyelmet a náci tengeralattjárókról, mint rájuk irányítva. Ez esetben von Janowski nem is kettős, hanem hármas ügynök volt, és akkor talán a fogságba esése is szándékos lehetett – de gyorsan hozzá kell tenni, hogy ez az elmélet nem nyert hivatalos megerősítést. Az mindenesetre sosem derült ki, hogy pontosan milyen instrukciókat kapott von Janowski.

Werner Alfred Waldemar von Janowski

Werner Alfred Waldemar von Janowski

Fotó: Royal Canadian Mounted Police / National Archives of Canada

A kanadaiaknak 1943 augusztusára lett elegük a botcsinálta kémből lett botcsinálta kettős ügynökből, és elpaterolták őt egy angliai hadifogolytáborba. Ott is maradt a háború végéig, amikor egy másik gyűjtőtáborba került, és csak 1947-ben szabadult ki. Haza már nem mehetett, mert szülővárosa, az XX. század elején még a Porosz Királyság részeként létező Allenstein közben lengyel terület lett Olsztyn néven. Von Janowski Németországban telepedett le, ahol tolmács és fordító lett, később a német haditengerészetnek is dolgozott. 1978-ban halt meg egy spanyolországi nyaraláson, titkai sírba szálltak vele.

Forrás: https://index.hu/tudomany/til/2018/03/22/werner_von_janowski_naci_kem_kettos_ugynok_masodik_vilaghaboru/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s