Hírlevél 2010. április 16.


Egy kis reklámtörténet

A soproni helytartósági osztály 1856-ban pályázatot írt ki a területén található helységnév- és útjelző táblák felújítására, cseréjére. A pályázat költségvetését és a nyertesnek a pályázathoz mellékelt reklámplakátját Tuza Csilla a Magyar Országos Levéltár honlapján mutatta be…

A részletekért kattints IDE!

Megmérgezték-e Mátyás királyt?

520 évvel ezelőtt, 1490. április 6-án hunyt el Bécsben Mátyás király, halálának körülményei a mai napig találgatásokra adnak okot. A rejtély megoldására már neves történészek és orvosok is kísérletet tettek…

A részletekért kattints IDE!

Múzeumba kerülnek az internetes csiripelések

A világ legnagyobb archívumába, a washingtoni Kongresszusi Könyvtár dokumentumgyűjteményébe kerül az a több milliárd twitteres üzenet, amelyet a mikroblog-szolgáltatás elindítása óta közzétettek…

A részletekért kattints IDE!

Késve küldött vészjeleket a Titanic

A Titanic ütközése után 45 percen át még nem sugárzott vészjeleket – derül ki egy nemrég megjelent könyvből, pedig a megfelelő döntés esetén szinte az összes utas menekülhetett volna…

A részletekért kattints IDE!

Disznóöléssel ünnepelték a halál győzelmét Stonehenge-nél

A legújabb felfedezések szerint Stonehenge a halálkultuszokban tölthetett be kulcsszerepet, és ott a téli napforduló alkalmával a tavasszal született disznókat vágták le…

A részletekért kattints IDE!

A kakasviadaloktól az ókori celebekig

Megdöbbentően szellemes és vicces útikönyvvel jelentkezett Philip Matyszak: az ókori bédekkerrel könnyen és egyszerűen tanulhatjuk meg és fogadhatjuk be a klasszikus kor mindennapjait…

A részletekért kattints IDE!

A legújabb felfedezések szerint Stonehenge a halálkultuszokban tölthetett be kulcsszerepet, és ott a téli napforduló alkalmával a tavasszal született disznókat vágták le.

// <![CDATA[
if(!window.goA)document.write(”);
// ]]>// Advertisement

A kutatók a dartmoori Cut Hill közelében kilenc, megalitikus építményt fedeztek fel, amelyek időben megelőzik a leghíresebb kőkört, és bár hasonló tájolással, de jóval korábban, i.e. 3500 körül épülhettek. Környékükön nagyon sok jel utal a kőkori halottkultuszra, és az összehasonlító vizsgálatok alapján úgy vélik: Stonehenge is egy ezekhez hasonló temetőszentély lehetett.

A British Archaeology című szaklap legújabb számában megjelent beszámoló egyébként egy korábbi kutatást támaszt alá: ahogy arról mi is beszámoltunk, a helyszínen talált emberi maradványok radiokarbon-datálása szerint a kőkör környékén a halállal kapcsolatos, hamvasztásos szertartások lehettek a leggyakoribbak.

Mike Pitts, a lap főszerkesztője szerint a maradványokból alapján a zarándokok a téli napfordulón a tavasszal született malacokat sütötték és ehették meg rituálisan. A nap ezért csak a rítus időpontját jelezhette, és az érkezőknek esze ágában sem lehetett, hogy csak magát a napot imádják, mint azt korábban többen feltételezték. A hússütés mintegy másodlagosan lehetett a mai halotti torokhoz hasonló esemény, ahol a halált köszöntötték és búcsúztatták a legsötétebb napon.

Pitts persze elfogult, és a téma szakértőjeként úgy gondolja, hogy ezen kövek építésének jelentősége a piramisokhoz és a Húsvét-sziget hatalmas kőfejeihez mérhető.

//

// //

Címkék

// <![CDATA[
if(!window.goA)document.write(”);
// ]]>// Advertisement // <![CDATA[
if(!window.goA)document.write(”);
// ]]>// Advertisement // <![CDATA[
if(!window.goA)document.write(”);
// ]]>// Advertisement

Hozzászólások (18 db)

Feliratkozás a Múlt-kor hozzászólásokra

figyelő
2010. április 16. 18:33
Ja és Ein-stein is egy ilyen Ö-kör, aki csak azért bújkál, mert üldözik a titkok őrzői, az összeesküvők, nehogy mégtöbb infót kifecsegjen (úgy, mintrelativitáselmélet, hajszálcsövesség, stb.)

figyelő
2010. április 16. 18:30
Valójában azösszeesküvése-elmélet nem ellipszis alakú Földről beszél, hanem geoid, azaz Föld alakúról, deeziscsakmegtévesztés, mert a Föld igazából Marsalakú, azaz marsoid. Ezegyébként azértvanmert amáremlített zseniálisidegenek, akika köörtudását átadták és amiőseink előszöramarsonpróbálkoztak kolóniát létrehozni,de ott félresikerült aterraformálás. Nyomaikat ma is őrzi aMars piramisok és arcokformájában. Hasonlóobjektumok vannak aHold sötétoldalán is, ahová nem jutottelember igazából, mivel az elsőApollo küldetések alkalmával ezeket felfedezték ésmegijedtek ezért hogy eltusolják eljátszották a holdraszállást a Földön. Állítólag a Hold túloldalán egymásiksztónhedzsis van. Eztakarták tudatni az emberekkel a 2001 űrodüsszeiában is, ahol az éneklőkő utal sztónhedzsre, a köör képletének titkára, ésvalódi eredetünkre. Egyébkéntegy többezeréves hagyomány szánalmas maradványa az Ö-kör kifejezésünk, melynekmai értelmezésével szemben eredeti jelentése nem más, mint “szellemi vezér, aki a köör tudásának teljesen birtokában van”.:P

Lobo Marunga
2010. április 16. 07:47
Einstein az említett felsőbb rendű idegen fajhoz tartozik. A neve is az ősi kövekre utal. Ha megint látod, add át üdvözletemet!

különc
2010. április 15. 22:02
Hát a multkor az utcán sétálva a csatornából kirepült Einstein,manó képében,és testére tetovált képletekből sikerült kikódólni ezt az információt.Persze nem volt egyszerű,mivel atlantiszi nyelven íródott,de végülis sikerült.

Lobo Marunga
2010. április 15. 17:13
Na és ki mondta neked, hogy a Föld ellipszis alakú?! Ez egy jókora – szó szerint világméretű – összeesküvés! 🙂

különc
2010. április 15. 10:43
így másnaposan olvasgatni a kommenteket zseniális! De nekem egy valami nem passzol bele a képbe: a Föld nem ellipszis alakú? Mert akkor a zseniális ősmagyar civilizációterjesztő világot uraló nép,amelynek leszármazottai itt élnek köztünk,és zsenialitásuk nyomát a mai politikában és a mindennapi életben is viszontlátni,magát a kört is elbaszta…

Lobo Marunga
2010. április 15. 08:56
Skarabeus, most kinyitottad pandora szelencéjét, és kis blaszfémiával: a mélyhűtött hülyeség feltartóztathatatlanul fog áradni.
Zseniális Figyelő kollégám véleményét egyetlen ponton sem tudom támadni, mindössze kiegészíteni szeretném néhány adattal, melyeket özv. Zakasevits Béláné Irma néni, zong -lelkű sámánasszonytól hallottam: Az egész világ értelmi fejlődését egy zseniális idegen faj indította be, megismertetve az emberiséggel a kör fogalmát. Valójában a kör nem más, mint az oly régóta keresett világegyenlet, az a forma és fogalom, amellyel a világ összes jelensége és folyamata értelmezhető és modellezhető. Ennek a zseniális fajnak részben leszármazottja, részben legkiválóbb tanítványa a legősibb nép, a Belső Kör, vagyis a magyarok. ők minden ősi tudás őrzői és továbbadói, ők állnak a világ összes magaskultúrája mögött. Sztónhendzsről (hendzs egyébként a kör egyik ősi magyar megnevezése, a mai magyar nyelvben a henger szóban él tovább) egy külön fejezet lesz a könyvünkben, hála Irma néninek, aki a Vatikán minden mesterkedése ellenére megőrizte az igazságot.
;P

skarabeus
2010. április 14. 15:43
Különc ! Bár tudom sokan kinevetnek ,de ha jól emlékszem az isteni ájnstájn valami olyasmit mondott ,hogy Isten nem kokler ,hogy csak erre a golyóbisra pazarolja el tudását !

különc
2010. április 14. 13:41
skarabeus:
Nekem az a véleményem,hogy ez egy űrhajókikötő,de ezt már valahol kifejtettem 🙂
Amúgy szerintem ezek az építmények,beleértve a húsvét-szigeteki szobrokat és Nan Madolt meg egy csomó hasonló korban keletkezett és kivitelezett dolfot,amire nem lehet magyarázatot találni,egy korai átfogó,egyetemes és fejlett civilizáció maradványai lehetnek.Hisz kőkörök mindenhol voltak,ahogy pl. piramisok is vannak a világ minden táján (talán boszniában is).Az akkori korokban is rengeteg fejlett dolog volt,ami mai ésszel felfoghatatlan,hogy hogyan csinálták (egy példa erre a kristálykoponya,de ez egy más téma 🙂 ),erre példa a maja csillagászat,amely sok tekintetben a mai csillagászati szinttel egyenlő,csak akkor nem voltak űrhajók és műholdak stb.
Trójáról is ezer évekig azt hitték,csak mítosz,amíg egy amatőr (nem hivatásos) régész rá nem talált.

figyelő
2010. április 14. 11:47
Skarabeus!
Sztem a hunmagyaruffóőseink mégmielőtt megépítettékvolnaapiramisokat ide vonzottakaz űrből egy meteort,hogy terraformálják a Földet és hátennyi maradt belőle a becsapódás után ami széthullott aztánazatlantisziak óriásutódai (akikszintén amagyarok ősei) meg kicsitarréblökdösték olyankörformaszerűségbe csakúgy szórakozás gyanánt.

😛

skarabeus
2010. április 13. 19:04
Most már tényleg kiváncsi volnák ,hogy az itt kommentezőknek erről a stonhedzses témáról mi a véleményük ,mi is lehetett ez a bazi nagy kő építmény ? Nem az eddigi elméletekre vagyok kiványcsi ,azokat ismerem ! A Tiétekre !

Lobo Marunga
2010. április 13. 14:19
Engem személy szerint baromira idegesít, hogy ha valami régi, és nem kapcsolható egyértelműen háborúhoz, mezőgazdasághoz, vagy vadászathoz, akkor rögtön rámondják, hogy kultikus jelentősége van, szimbolikus értelmet hordoz… stb. És mi van, ha egyszerűen csak megettek ott egy pár disznót és kész? Mi rengeteg dolgot csinálunk különösebb ok vagy cél nélkül, a régiekről miért kell mindig azt gondolni, hogy minden tettüknek valami oka volt?

Imre
2010. április 13. 09:51
A magyarországi neolitikus és rézkori temetkezések feltárásakor a régészeink sok esetben találtak sertés csont (fej) maradványokat a sirokban. A sertések halotti torban történt elfogyasztásának szerintem a föld minden táján megtalálhatóak a hagyományai. A csontok fej alá tétele vagy sirba tétele már inkább vallási vagy egyéb okokra vezethető vissza.

figyelő
2010. április 13. 08:24
Köszönjükemese,ööizéDiscovery! Íme az e havi sztónhedzzzzzses …. Az a gáz, ha tleg leszvami fontos felfedezés, nem fogomtudni kiszűrni, hogy elolvassam-e asok szemétközül.

különc
2010. április 12. 20:21
És íme,az áprilisi Stonehenge-es hír.
Már annyi mindent közöltek róla,hogy fenntartásokkal kezelem az ‘újabb felfedezéseket’.Igazán örülnék,hogyha akkor jelentenének be valamit,ha 100%-ig biztosak a dologban.

MégTöbbMalac
2010. április 12. 16:14
lyesmith elég furán gondolkodsz…Miből gondolod, hogy a disznóvágásunk nem ugyanannak a maradványa, amiről a cikkben szó van? Szerintem sem halálkultusz, hanem csupán a téli napforduló megünneplése, mely kultúránként lehet eltárő. Esetünkben ez meglepően hasonló (sajnos fogalmam sincs mikortól és honnan datálódik a hazai disznóvágások hagyománya, mindesetre nem újévkor van és nem annak a megünnepléséhez kapcsolódik (legalábbis ahol én felnőttem, ott december elején-közepén volt ez szokás).

A legtöbb kultúrában megünneplik a tavaszi napfordulót, miért ne ünnepelnék meg hát az ehhez vezető “első lépcsőfokot”? A keresztényeknél sem teljesen véletlen (ez a Zeitgeisttől függetlenül is kijelenthető) a karácsony ünneplése éppen ebben az időszakban (bár itt nem kapcsolódik hozzá semmilyen halállal kapcsolatos esemény), majd a húsvét ünneplése, mely – szintén “véletlenül” (lásd. zsidó pészach) – a tavaszi napforduló idején tartanak.

skarabeus
2010. április 12. 16:08
Mig pontosan meg nem határozzák ,hogy mire szolgált ,addig minden csak tudományos vagy tudománytalan spekulácio.

lyesmith
2010. április 12. 12:46
Ennyi erővel a karácsinyi disznóvágás is a Téli napforduló halálkultuszának az ünneplése.

Egyszerűen megünnepelték az új év kezdetét, ennek keretében levágtak néhány disznót. Valszeg az isteneknek is adtak belőlük.

A halottak szent hely körüli (szentelt földben való) eltemetése sem újdonság, Ráadásul Nagy Britanniában a kereszténység elterjedéséig hamvasztásos módszerrel temettek.

Nincs szó semmiféle halálkultuszról.

További hozzászólások megjelenítése

Hozzászólás küldése
Név
E-mail cím (nem kötelező) (Az e-mail címe nem fog megjelenni)
Hozzászólás
írja be ezt a szót a mezőbe

// 10) {
$(this).css(‘display’,’none’);
}
});
}
);
});
// ]]>

<!–

hirdetés

–>

//

<!–

hirdetés

–>

// <![CDATA[
if(!window.goA)document.write(”);
// ]]>// Advertisement

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

kérem, válasszon! január február március április május június július augusztus szeptember október november december
kérem, válasszon! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Játsszon!

Ki épített először alagutat a Temze alatt?
James Arthur Banks
Benjamin Baker
Isambard Brunel
Charles Fox
Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s