Miért a gólya hozza a csecsemőket?


Mindenki tudja, honnan jönnek a kisbabák, a gólya hozza őket egy  fehér lepedőben. Ezt a mesét nagyon sokáig mesélték gyerekeknek, rajzfilmek százaiban szerepelnek csecsemőszállító gólyák. Honnan eredhet a mítosz, amely már évszázadok óta jelen van az európai kultúrkörben?

A görög mitológiában a gólya pont az ellenkezőjét csinálta, ellopta a babákat anyjuktól. A történet alapja Hérához, Zeusz feleségéhez kapcsolódik, aki gólyává változtatta riválisát, aki úgy állt bosszút, hogy megpróbálta ellopni gyerekét. Egyiptomban az emberek lelkét gólyaként ábrázolták. A gólya visszatérése azt jelentette, hogy az ember újjászülethet. Az északi mitológiákban a gólya a családi értékeket és elköteleződés jelképe volt.

Számos mitológiában a gólya a hűség és a házasság jelképe lett, mert az terjedt el róluk, hogy kitartanak társuk mellett egy életen át. Ez utóbbi nem teljesen igaz, de tényleg hajlamosak visszatérni ugyanahhoz a fészekhez éveken át, gyakran ugyanazzal a partnerrel.

Látható tehát, hogy a gólya sok európai népnél megjelenik valamilyen formában a család körül. A ma is ismert mesét azonban valószínűleg a németektől vette át mindenki. A gólya ugye vándormadár, ősszel délre repül és hónapokkal később tér vissza Európába, nagyjából március-április körül.

Az ekkor született gyerekek előző év júniusában fogantak. Június 21, vagyis Szentivánéj a nyári napforduló ünnepe (ekkor a leghosszabb a nap és a legrövidebb az éjszaka). Egyben a házasság pogány ünnepe is, így hagyományosan sok házasságot kötöttek ezen a napon és ebben az időszakban. Nem meglepő ezek után, hogy kilenc hónap elteltével viszonylag sok gyerek született. Akkor, amikor a gólyák északra repültek, így adta magát, hogy összekapcsolják a két eseményt.

Hans Christian Andersen tette igazán népszerűvé a mesét a Gólyák című történetével. Ebben a tipikus Andersen-mesében a gyerekek csúfolják a gólyákat, akik bosszút akarnak állni. A történet szerint a kisbabák egy tóban alusszák édes álmukat, ezeket a babákat viszik a gólyák testvérül a jó gyerekeknek, a rossz gyerekek (akik csúfolódtak) pedig halott babát kapnak. A mese más változataiban a babákat barlangokból viszik a családoknak.

A gólyamese akkoriban nagyon népszerű volt, mert így elejét tudták venni a gyerekek kényelmetlen kérdéseinek. A téma ugyanis Andersen korában tabunak számított.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s