Nevetséges okból kitört háborúk


A háború véresen komoly dolog, ám a történelmen végigtekintve nem egy összecsapás casus bellije (=háború kirobbanásának oka) volt bizarr, sőt igencsak komikus. Az elmúlt évszázadok során az államok többször is mozgósították seregüket, s hagyták kiontani fiaik vérét tragikus félreértések, kicsinyes határvitákból fakadó vélt sérelmek vagy akár sportesemények miatt. Összeállításunkban hat háborút mutatunk be, amelyek kirobbantásuk okait ismerve a történelem legabszurdabb vetélkedései voltak.

Disznóháború

A 19. század közepén a hatalma teljében lévő Brit Birodalom és a feltörekvő Egyesült Államok egy sertés miatt szólalkozott össze. Az ellenségeskedés 1859-ben San Juan vitatott hovatartozású szigetén kezdődött, amely az USA szárazföldi területe és a Vancouver-sziget között helyezkedik el. Ebben az időben a kérdéses sziget amerikai telepeseknek és a Hudson’s Bay Company (Hudson-öböl Társaság) brit munkavállalóinak adott otthont; természetesen mindkét fél igényt tartott a sziget termékeny talajú földjeire. A disznóháború első és egyetlen lövése 1859. június 15-én dördült el, amikor egy Lyman Cutlar nevű amerikai farmer lelőtt egy brit tulajdonban lévő fekete kan disznót, amely a burgonyapalántái között turkált. A kimúlt sertés okozta vita csak tovább fokozta a lakosok közti feszültséget, és Cutlar letartóztatása is felmerült.

George E. Pickett kapitány csapatai a kép bal oldalán, míg a Hudson’s Bay Company dokkjai a jobb oldalon láthatók

Miután az amerikaiak jelentették az incidenst, a U.S. Army a két évvel később kirobbanó polgárháborúban a Konföderáció oldalán harcoló George E. Pickett kapitányt küldte San Juanra, aki egy maroknyi csapattal elfoglalta a szigetet, mire a britek egy flottát küldtek a partjaira. Az abszurd patthelyzet több héten át fennállt, majd 1859 októberében egyfajta közös katonai megszállásban egyeztek meg a felek, amivel véget ért a – szerencsétlenül járt disznót leszámítva – vértelen összetűzés.

A többi értelmetlen háborút erre a linkre kattintva olvashatod el.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s