Elveszettnek hitt, 1928-as Disney-rajzfilmre bukkantak


Decemberben már be is mutatják azt a rég eltűntnek hitt, 1928-ból származó Walt Disney-rövidfilmet a brit közönségnek, amelyet egy kutató a Brit Filmintézet (BFI) Nemzeti Archívumában fedezett fel.

Disney

A Sleigh Bells (Száncsengő) című rajzfilmben Mickey Mouse elődje, Oswald, a szerencsés nyúl a főszereplő. A hatperces mesét a BFI decemberi ünnepi programja keretében tűzi műsorra más, az 1930-as évektől napjainkig készült rövid Disney-animációkkal együtt.

“Walt Disney 1927-ben találta ki Oswald, a szerencsés nyúl figuráját. Közkedvelt hős lett csintalan, dacos természete miatt. Számos filmje fennmaradt, ám a Sleigh Bells címűt máig eltűntnek hitték, első bemutatása óta nem vetítették” – számolt be róla a filmintézet kedden kiadott közleménye.

A rajzfilmet az archívum online katalógusán dolgozó egyik kutató találta meg. A film restaurálásában a Walt Disney Animációs Stúdió is részt vett. Tavaly a norvég Nemzeti Könyvtár raktárában találták meg egy 1927-es karácsonyi Walt Disney-mesefilm, az Empty Socks (Üres zoknik) egy kópiáját. A rajzfilm főszereplője szintén Oswald. A filmtekercset digitalizálták és egy példányt a Disney-stúdiónak is küldtek belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s