Kísérteties fotók elhagyott második világháborús helyszínekről (képgaléria)


Mark Wilson brit fotós az elmúlt néhány évet azzal töltötte, hogy elhagyatott második világháborús épületek után kutatva végigjárta Észak- és Nyugat-Európát. Az eredmény: egy lenyűgöző fotósorozat a hátborzongató épületekről. Wilson a nagy-britanniai háborús erődítmények mellett a németek által felhúzott, a kontinens nyugati partvidékén, a spanyol-francia határtól Norvégia északi csücskéig húzódó gigantikus erődítményrendszer, az Atlanti-fal részeként épített jellegzetes tengerparti betonépítményeket is lefotózta.  

Hayling-sziget

Hitler 1942-ben azután kezdte meg az Atlanti fal megépítését, hogy belátta, Angliát képtelen térdre kényszeríteni. A náci Németország a szövetségesek inváziójától tartva nem egészen két év alatt tízezer betonbunkert épített fel Franciaország, Belgium és Hollandia tengerpartján, majd a következő évben újabb négyezerrel bővítette az erődítményláncot északon, a norvég partvidéken. A bunkerekben egyidejűleg mintegy 300 ezer katona állomásozhatott.

A kivitelezéssel a koncentrációs táborok építésében való közreműködéséről hírhedtté vált német Todt céget bízták meg, amely a fizetett alkalmazottakon kívül internálótáborokból odahurcolt embereket és hadifoglyokat is dolgoztatott. Az erődítményrendszer kialakításához szükséges hatalmas földmunkáknál a német hadvezetésnek semmi sem volt drága, szétrombolták a partépítő dűnesorokat, a part menti házsorokat, utcákat szüntettek meg, üdülőket, szállodákat romboltak le, néhol egész faluközösségeket telepítettek át, több ezer embert költöztetve el lakhelyéről.

A fényképész munkája során összesen 37 ezer kilométert tett meg, és 143 helyszínt látogatott meg. A Wilson által lefotózott épületeket a természet azóta visszahódította. Mint látható lesz, van olyan épület is, amelyen már szinte teljesen ellepett a tenger.

Capbreton II, Aquitania, Franciaország
Cramond-sziget, Firth of Forth, Skócia
Findhorn, Moray, Skócia
Haugesund I, Rogaland, Norvégia
Houvig, Midtjylland, Dánia
Lamba Ness, Unst, Shetland, Skócia
Lossiemouth II, Moray, Skócia
Newburgh I, Aberdeenshire, Skócia
Sainte-Marguerite-sur-mer, Normandia, Franciaország
Saint-Palais-sur-mer II, Charente-Maritime, Franciaország
Studland Bay I, Dorset, Anglia
Vigso I, Nordjylland, Dánia
Vorupor II, Nordjylland, Dánia
Widemouth-öböl, Cornwall, Anglia
Wissant I, Nord-Pas-De-Calais, Franciaország
Wissant II, Nord-Pas-De-Calais, Franciaország

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s