A háború, amelyet egy vödörért vívtak


Több ok is vezethet egy háborúhoz, de a fő indíték általában a terület- vagy a zsákmányszerzés, ami lényegében ugyanaz. Jóval érdekesebb téma a casus belli, vagyis a hadüzenet oka; a háborút indító fél általában ezzel ideologizálja meg a vérontást. De adhat-e ideológiai alapot egy vödör? A kérdés nem elméleti: a XIV. századi Itáliában lezajlott egy háború, amit a szemben álló felek egy favödör miatt vívtak.

 

A harc két észak-olaszországi városállam, Modena és Bologna között zajlott. A legenda szerint a tölgyfavödörért vívott háború 1325-ben tört ki, amikor egy csoport modenai katona lerohanta Bolognát, és az elrabolt zsákmányt egy tölgyfából készült vödörbe tették. Hogy egy kis sót is dörzsöljenek a sebbe, a modenaiak büszkén kiállították a vödröt a dicsőséges roham emlékére. Ez a lépés annyira felbőszítette a bolognaiakat, hogy harcba hívták a hadsereget, és Modena ellen vonultak, hogy visszaszerezzék a vödröt, így gyógyítva be a büszkeségükön ejtett sebet.

Valószínű, hogy a vödör elrablása önmagában nem korbácsolt volna fel ilyen mély indulatokat. Már régebb óta húzódott a viszály két szemben álló frakció, a pápát támogató guelfek és a császárbarát ghibellinek között. A konfliktusok éveken át húzódtak a ghibellineket támogató modenaiak és a guelfek mellett harcoló bolognaiak között. A vödörrablás csak az utolsó csepp volt a pohárban.

A modenaiak rohama után több mint harmincezer guelf gyalogos és kétezer lovag indult Modena ellen; a sereget maga XXII. János pápa vezette. Bár a pápa ma már elképzelhetetlen lenne hadvezérként, a középkorban ez nem volt szokatlan. Ez a sereg indult a modenaiak gyengébb serege ellen, ami csupán ötezer gyalogosból és kétezer lovasból állt.

A csapatok Zappolino közelében találkoztak november 15-én. Bár hatszoros túlerő ellen kellett védekezniük, a modenaiak két órán át tartották magukat – egészen addig, amíg a bolognaiak meg nem elégelték a harcot, és vissza nem vonultak. A modenai sereg egészen a város kapujáig üldözte őket, harsányan gúnyolódva a legyőzött ellenségen. Az összecsapás komoly politikai vereséget jelentett a pápaságnak és a guelfeknek egyaránt.

A történelem leghíresebb vödrét Modena városában állították ki, és egészen a XX. századig megtekinthető volt.

Forrás: index.hu/tudomany

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s