Kétezer éves csontvázat találtak egy elsüllyedt római hajóban (képgalériával!)


Kétezer éves csontvázat fedeztek fel régészek Antiküthéra szigeténél, ahol 2000 évvel ezelőtt elsüllyedt egy római hajó – adta hírül hétfőn a Nature című brit tudományos folyóirat.

Antikythera-Mechanismus: Das Rechenwunder aus der Antike

Ebben a híres hajóroncsban találták meg 1900-ban a titokzatos antiküthérai szerkezetet, a legrégebbi csillagászati számológépet. Az időszámításunk előtti 1. században épült kereskedelmi hajó roncsait azóta többször is átkutatták, és jelenleg is folyik egy újabb expedíció, írja az MTI.

A jó állapotban megmaradt csontokra augusztus 31-én bukkantak rá. A régészek találtak egy koponyadarabot, három fogat, két karcsontot, több bordát és két combcsontot, amelyek feltehetően egyazon emberhez tartoznak.

“El vagyunk ragadtatva” – mondta Brendan Foley, a massachusettsi Woods Hole-i Óceánkutató Intézet (WHOI) tengeri régésze. Az első vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a csontok egy fiatalemberéi – mondta Hannes Schroeder, a koppenhágai Természettudományi Múzeum DNS-elemző szakembere.

A kutatók DNS-mintákat akarnak venni a csontokból, hogy többet is megtudhassanak a férfiról. Hannes Schroeder szerint a görög hatóságok engedélyét várják, hogy megkezdhessék az elemzéseket.

Ha sikerül a DNS-elemzést elvégezni, ez lesz az első alkalom, amikor egy ókori hajótörésben elhunyt ember DNS-ét vizsgálják. A holttesteket ugyanis a hullámok rendszerint messze sodorják, és a halak martalékává válnak. Az 1970-es években már találtak csontokat a hajótörés helyszínén, de akkor nem végeztek DNS-vizsgálatot.

Forrás: index.hu/tudomany/tortenelem

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s