Egyedülálló maja festményekre bukkantak egy barlang mélyén


A Yucatán-félsziget legfontosabb maja barlangfestményeit találták meg régészek Mexikóban.
maya

A festmények egy 15 méter hosszú, öt méter magas sziklát díszítenek a félsziget keleti részén lévő dzsungel egyik barlangjában. A felfedezést az teszi igazán jelentőssé, hogy bár a maják elég sok falfestményt készítettek, ezek közül – főleg a nedves trópusi klíma miatt – csak kevés maradt meg, főleg jó állapotban.

A most megtalált leletek – írja a helyi sajtóra hivatkozva az MTI – nem csak a Yucatán egyedüli barlangi festményei, de általában is a legfontosabb ilyen alkotások. A képek nagyon sok elemet örökítenek meg, madarakat, emlősöket, egy keresztet, geometriai figurákat, embert egy harcos formájában többek között – mondta el Sergio Grosjean Abimerhi, a mexikói régész, aki munkatársaival felfedezte a festményeket.

Videó a barlangról, a festményekről és a kutatókról:

A falfestmények új információkkal fognak szolgálni a maja szokásokról is, „igaz, még nem tudjuk, hogy mit is jelentenek ezek a barlangi festmények, és mikor készítették őket”. A páratlan leletek pontos helyét azonban nem hozzák nyilvánosságra, „mert a Yucatán-félszigeten mindenhol előttünk járnak a fosztogatók és a vandálok”.

A Mexikó délkeleti részén húzódó Yucatán-félszigeten volt a maják civilizációs központja, olyan romvárosok találhatók a térségben, mint például a világhírű Tikal, de egyébként is olyan sok maja központ és szentély volt arrafelé, hogy a burjánzó dzsungelben még mindig jócskán van felfedeznivaló. Így még az is előfordulhat, mint a szomszédos Guatemalában, ahol egy új technikával nemrégiben elfeledett ősi maja építmények ezreire bukkantak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:
Ősi maja építmények ezreire bukkantak Guatemalában

Ősi maja építmények ezreire bukkantak Guatemalában

A talaj alatti szerkezetek felderítéséhez 2100 négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át egy lézer segítségével. További információkért kattints a fenti linkre!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s